ConForte.nl
Blijf op de hoogte via LinkedIn

Wijkgericht werken

Om de zelfredzaamheid van ouderen te vergroten en escalaties te voorkomen, is een wijkgerichte aanpak opgezet die inmiddels succesvol is gebleken. Door de samenwerking tussen huisartsen, VVT-aanbieders en welzijnsorganisaties kunnen kwetsbare ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen.

Onze samenwerkingspartners

Wijkgericht Werken: Preventieve ouderenzorg voor Langer Thuis Wonen

In Rotterdam groeit het aantal ouderen: dat vraagt om een nieuwe aanpak in de zorg. Met een wijkgerichte aanpak werken huisartsen, zorgorganisaties en welzijnsorganisaties samen om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Wijkverpleegkundigen brengen in kaart wat er speelt in de wijk en werken samen om snel in te spelen op de zorgbehoeften. Zij zorgen voor samenhang tussen wonen, welzijn en zorg. 

De wijkverpleegkundige speelt een centrale rol in deze aanpak. Zij bezoekt kwetsbare ouderen en kijkt samen met hen wat mogelijk is zonder professionele zorg. Denk aan welzijnsactiviteiten of regelmatige check-ins. Als er toch meer zorg nodig is, dan regelen zij snel de juiste zorg, zoals wijkverpleging of een volledig pakket thuis (vpt).

Datagedreven werken

Elke wijk in Rotterdam heeft zijn eigen zorgvragen. Daarom gebruiken we de Datatool Wijkgericht Werken, die inzicht geeft in de gezondheid en het welzijn van 65-plussers per wijk. Deze gegevens helpen om plannen te maken voor de wijk en zorgen ervoor dat de zorg goed blijft, ook als er personeel wisselt.

Samen bouwen we aan een Rotterdam waar ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen, dankzij een sterke, wijkgerichte samenwerking.

Toolbox

No items found.

"De wijkverpleegkundige fungeert als gezondheidsbevorderaar.''

Jacco Lamper

Directeur bij zorgorganisatie MIJ
No items found.

Ben je op zoek naar info voor burgers?

Bekijk ‘Oogdruppelen voor burgers’